ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΞΥΛΟΥ

Alpha Timber - ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ, Εισαγωγέας ξυλείας: American alder, ash, cherry, hard maple, soft maple, red oak, white oak, tulipwood, black walnut, aspen, basswood, beech, yellow birch, cottonwood, red elm, gum, hackberry, hickory & pecan, sycamore, willow, σκλήθρο, δεσποτάκι, λεύκα, φλαμούρι, οξυά, οξιά, σημύδα, κερασιά, καραγάτσι, φτελιά, μαστιχόδενδρο, μελικοκιά, ψευδοκαραγάτσι, άσπρη καρυδιά, σφένδαμος, δρυς, πλάτανος, λιριόδεντρο, καρυδιά, ιτιά

Δημιουργώντας με Ξύλο

Σήμερα, όταν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί σχεδιάζουν κτίρια ορόσημα, όπως γέφυρες ή κυβερνητικά γραφεία, σχολεία ή εργοστάσια, επιλέγουν το ξύλο για να εκφράσουν μια σύγχρονη αισθητική η οποία είναι, ωστόσο, σε απόλυτη αρμονία με την φύση και με σεβασμό για το περιβάλλον.

Η χρήση του ξύλου αυξάνεται όλο και περισσότερο σε θρησκευτικούς, διοικητικούς, πολιτιστικούς και εκθεσιακούς χώρους, σε αίθουσες και εργοστάσια, καθώς και στις σχετιζόμενες με τις μεταφορές κατασκευές, όπως γέφυρες, ηχητικά εμπόδια, και τον έλεγχο χιονοστιβάδων.

Η ευελιξία της ελαφριάς σπονδυλωτής ξύλινης κατασκευής την καθιστά ιδιαίτερα κατάλληλη για αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, λόγω της προσαρμοστικότητας της.

Το ξύλο είναι ένα υλικό υψηλής απόδοσης, ελαφρύ, αλλά με υψηλή πυκνότητα, με εξαιρετική αντοχή φορτίου και θερμικές ιδιότητες, με μεγάλο εύρος ποικιλιών, η καθεμία με τα δικά της χαρακτηριστικά. Αυτό σημαίνει ότι το ξύλο μπορεί να είναι κατάλληλο για τις περισσότερες ειδικές απαιτήσεις.

Οι ξύλινες κατασκευές συνήθως χαρακτηρίζονται από πολυστρωματοειδή συνδυασμό διαφορετικών υλικών που λειτουργούν μαζί ως ένα σύστημα για τη βέλτιστη σταθερότητα, θερμική και ακουστική ηχομόνωση καθώς και στεγανότητα και πυρασφάλεια.

Επιγραμματικά αναφέρουμε μερικές ιδιότητες του ξύλου:

  • Ευελιξία
    Η ευελιξία των μεθόδων κατασκευής με ξύλο καθιστά ευκολότερη την διαφοροποίηση του προσανατολισμού ενός κτιρίου στο χώρο, της κάτοψη του, τον αριθμό των δωματίων, την εσωτερική διακόσμηση και τη συνολική εμφάνιση, ενώ η θερμική απόδοση του ξύλου σημαίνει τοίχους λεπτότερους, απελευθερώνοντας έτσι έως και 10% περισσότερο χώρο από ό,τι με άλλες μεθόδους κατασκευής.
  • Ηχομόνωση
    Τα σύγχρονα κτίρια από ξύλο μπορούν εύκολα να συμμορφωθούν με τα πρότυπα ηχομόνωσης, με τη χρήση μιας πολυεπίπεδης διάρθρωσης διαφορετικών υλικών. Ακόμη πιο απαιτητικά πρότυπα μπορούν να ικανοποιηθούν χρησιμοποιώντας μια σειρά από διαφορετικές λύσεις σχεδιασμού.
  • Αντοχή
    Με καλό σχεδιασμό και σωστή ανάλυση των αναγκών , οι ξύλινες επιφάνειες μπορεί να μην χρειαστούν καμία χημική επεξεργασία για να πετύχουμε μακρά ζωή. Το ξύλο είναι ανθεκτικό στη θερμότητα, τον παγετό, τη διάβρωση και τη ρύπανση. Ο μόνος παράγοντας που πρέπει να ελέγχεται είναι η υγρασία.

Μια καλή επένδυση

Τα ξύλινα σπίτια είναι ανέξοδα για την κατασκευή και την επέκταση τους, και απολαμβάνουν χαμηλό κόστος λειτουργίας και συντήρησης κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Μια μελέτη του συνόλου του κόστους ζωής, που πραγματοποιήθηκε το 2002 στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας στη Γερμανίας, διαπίστωσε ότι τα επαγγελματικά σχεδιασμένα και κατασκευασμένα σπίτια από ξύλο αποτελούν μια τουλάχιστον εξίσου υγιή μια μακροπρόθεσμη επένδυση όπως και κάθε άλλο.

Σήμερα, η μέση διάρκεια ζωής ενός ξύλινου σπιτιού είναι μεταξύ 80 και 100 χρόνια, με ορισμένους κατασκευαστές εγγυώνται διάρκεια ζωής έως 125 χρόνων. Στην πραγματικότητα, οι οικίες ξύλου μπορεί να αντέξουν πολλά εκατοντάδες χρόνια, απόδειξη είναι τα πολλά παραδείγματα σπιτιών που υπάρχουν από τον Μεσαίωνα.

Οι δαπάνες συντήρησης ενός ξύλινου κτηρίου δεν υπερβαίνουν αυτές ενός άλλου. Ξύλινες προσόψεις, με ή χωρίς επιφάνεια επίστρωσης, απλά χρειάζονται μια απλή συντήρηση.

Προσαρμογή στις εξελισσόμενες ανάγκες

Οι σύγχρονες κατοικίες πρέπει να είναι σε θέση να προσαρμοστούν στις διαφορετικές φάσης της ζωής των κατοίκων τους, καθώς και για ευρύτερες αλλαγές στο τρόπο που οι άνθρωποι ζουν.

Χάρη στο μικρό βάρος και την αρθρωτή δομή των ξύλινων σπιτιών, η μετατροπή της σοφίτας, η προσθήκη μιας ντουλάπας ή και μια επέκτασης, η αφαίρεση ενός τοίχου ή απλά ο εκσυγχρονισμός είναι διαδικασία απλή, ενώ η ξηρή επένδυση που χρησιμοποιείται στην οικοδομική ξυλεία σημαίνει λιγότερα απόβλητα και προστασία από την υγρασία.

Η κατασκευή με ξύλο μειώνει τον χρόνο περάτωσης του έργου, ενώ το μικρό βάρος των στοιχείων σημαίνει ευκολότερη παράδοση ακόμα και σε χώρους με περιορισμένη πρόσβαση.

Με τον κατάλληλο προγραμματισμό, όχι μόνο τα παράθυρα και οι πόρτες, αλλά επίσης, πολλές οικιακές εγκαταστάσεις μπορούν να ενσωματωθούν στο στάδιο της προκατασκευής.

Μεγαλύτερη άνεση, χαμηλότεροι λογαριασμοί

Τα ξύλινα σπίτια θέτουν το πρότυπο για την θερμομόνωση, καθώς η κυτταρική δομή ξυλείας της προσδίδει φυσικές θερμομονωτικές ιδιότητες που είναι ανώτερες από οποιουδήποτε άλλου οικοδομικού υλικού, κρατώντας έξω το κρύο το χειμώνα και τη ζέστη το καλοκαίρι.

Ξύλινα σπίτια, χτισμένα με τυποποιημένες μεθόδους κατασκευής, κάλλιστα να καλύψουν τους κανονισμούς θερμομόνωσης. Ωστόσο, με επιπλέον μόνωση, είναι αρκετά εύκολο να κατασκευαστούν σπίτια εξαιρετικά χαμηλής, ή ακόμη και μηδενική ενέργειας με τη χρήση ξυλείας. Μικρότερης ικανότητας συστήματα θέρμανσης σημαίνει σημαντική μείωση του κόστους λειτουργίας.

Οροφές

Το ξύλο είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για οροφές, καλύπτει ατέλειες, ελαχιστοποιώντας τη συντήρηση και απλουστεύει την εγκατάσταση συστημάτων φωτισμού και εξαερισμού.

Δάπεδα

Τα ξύλινα πατώματα είναι όμορφα, πρακτικά, υγιή, ανθεκτικά και εξαιρετικά οικονομικά. Είναι ανθεκτικά, αλλά και ζεστά στην αφή. Προστατεύουν από τον στατικό ηλεκτρισμό, δεν προσφέρουν κρησφύγετο στη σκόνη και εξασφαλίζουν φυσικό ελέγχο της υγρασίας.

Έπιπλα

Τα ξύλινα έπιπλα συνδυάζουν τη διαχρονική ομορφιά με την πρακτικότητα, είτε σε μοντέρνα γραμμή είτε σε κλασική, είτε χειροποίητα αντικείμενα φτιαγμένα με εξωτικά σκληρά ξύλα, είτε μαζικής παραγωγής κομμάτια κατασκευασμένα από φυτεία κωνοφόρων, τα οποία τροποποιούνται για να παρέχουν εξαιρετικά υψηλής απόδοσης ξυλεία για την μεταποιητική βιομηχανία.

Η αντοχή του ξύλου, το μικρό βάρος και η σταθερότητα του σημαίνει ξύλινα έπιπλα εξαιρετικά ανθεκτικά, τα οποία γερνάνε με χάρη.

.:: Το άρθρο έχει αντιγραφεί απο το επίσημο site της εταιρείας ΑΛΦΑ ΞΥΛΕΙΑΣ Α.Ε.Ε.  (http://www.alphatimber.gr) ::.